Tolosten sukututkimus

Toloset niin kuin useimmat Kainuun suvut ovat lähtöisin Savosta. Ensimmäinen ns. suuri muutto tapahtui 1552, jolloin myös ensimmäinen Tolonen tuli Oulujärven erämaahan. Nils Tolonen asettui Paltamon kylään ja sen jälkeen on merkintöjä useastakin Olof Tolosesta, joista yhden jälkipolvia on voitu seurata nykypäiviin asti. Jorma Keränen on arvellut Olof Tolosen olleen mahdollisesti sukua Nils Toloselle, koska hän asettui asumaan 1500-  ja 1600-lukujen vaihteen tienoilla samoille paikoille Koutaniemelle.

Toinen sukuhaara lähtee Pehr Tolosesta, josta ensimmäiset merkinnät ovat Jormaskylältä ja Uuralta  1637 ja 1640 ja joka vakiintuu Ristijärvelle 1640-luvulla. Veijo Saloheimon tutkimusten perusteella on todennäköistä, että Pekka (Pehr) Tolonen on lähtenyt Joroisilta 1631.  Anna ja Olavi Tervon laatimassa esipolvijulkaisussa oli selvitetty Ristijärven Tolosten varhaisia vaiheita. Suuren työn Kainuun Tolosten vaiheiden tukimisessa ovat tehneet Tapio ja Tuula Tolonen, jotka ovat keränneet tietoja myös Savon ja Karjalan Tolosista, mutta niitä ei ole koottu yhteen.

Tehtyjen DNA-tutkimusten perusteella on saatu viitteitä siitä, että Nils/Olof Tolosella ja Pehr Tolosella  on ollut yhteinen kanstaisä